حجم تجارت۷۲ میلیارد دلار شد/ واردات ۱۹ میلیون تن کالای اساسی

رئیس‌کل گمرک ایران با بیان اینکه ۷۲ میلیارد دلار صادرات و واردات در ۱۰ ماهه سال ۹۸ داشتیم، گفت: در این مدت ۱۹ میلیون تن کالای اساسی وارد کشور شد.

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی میراشرفی صبح امروز در یک نشست خبری اظهار داشت: سازمان جهانی گمرک شعار سال ۲۰۲۰ را «گمرک تقویت کننده ثبات اقتصادی، شکوفایی محیط زیست» نام‌گذاری کرده است که امیدواریم بتوانیم به این هدف برسیم. سال گذشته شعار «مرزهای هوشمند» بود که گمرک توفیقات خوبی در این جهت به دست آورد و در اجرای بحث اقتصاد هوشمند که برنامه وزیر اقتصاد نیز است اقداماتی را انجام دادیم.

رئیس‌کل گمرک ایران افزود: از سازمان‌های پیشرو در الکترونیکی کردن فعالیت‌ها بوده‌ایم و در حال حاضر کامل کاغذ حذف شده است که در پی آن جعل هم از بین می‌رود. همچنین در بحث کاهش تبانی و فساد و افزایش سلامت ارائه خدمات را با کمترین مواجه حضوری ذی‌نفعان با گمرک در دستور کار داشتیم که در این راستا بحث کارشناسان مجازی را داشتیم که برای اولین بار در گمرک ایجاد شد.

وی ادامه داد: مجازی کردن خدمات موضوع دیگر در دستور کار ما بود که در حال حاضر بخشی از خدمات را روی اپیلیکیشن موبایل داریم. همچنین برای هوشمندسازی خدمات، توانستیم در بحث تولید پلمب الکترونیک و هوشمند با توان داخلی و کمترین هزینه تولید کردیم و در حال حاضر در کلیه گمرکات مجهز شده اند. بیش از ۵ گمرک اصلی مبدا و مقصد ترانزیت نیز مجهز به تراشه‌های آر اف ای دی شده‌اند تا پلمب‌ها را بخوانند.

میراشرفی گفت: تا پایان سال مناقصه خرید آنتنکهای آر آف ای دی را به سرانجام برسانسم زیرا به تسهیل ترانزیت کالا و کاهش تخلفات و افزایش امنیت و رصد محموله‌های ترانزیتی کمک می‌کند.

وی افزود: با کشورهای ترکیه و آذربایجان طی دو سال گذشته بحث ای‌تی‌ر را جلو بردیم.

معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه کنوانسیون تیر رو به شرق در حال گسترش است، اظهار داشت: از آنجایی که ایران در مسیر کریدور شرق به غرب است اقداماتی در جهت استفاده از بضاعت کنوانسیون تیر انجام دادیم و اولین محموله افغانستان را از مسیر افغانستان_چابهار_ هند عبور دادیم. همچنین به دنبال اجرایی کردن ای کریدور هستیم تا کردیور شمال به جنوب را الکترونیکی کنیم که مذاکراتی بین ایران، گرجستان و آذربایجان در فاز بعدی روسیه و هند نیز اضافه خواهند شد.

میراشرفی افزود: تسهیل تجارت و کاهش هزسنه‌های تجارت داخلی یکپارچه‌سازی مدیریت مرزی در مبادی ورودی و خروجی که ۲۵ سازمان مشغول فعالیت هستند، اقداماتی را انجام دهیم.

کارنامه تجارت خارجی در ده ماهه

وی با اشاره به وضعیت تجارت کشور در ۱۰ ماه سال ۹۸، گفت: طی ۱۰ ماهه سال جاری ۷۲ میلیارد دلار ارزش صادرات و واردات ما بود که سهم صادرات از نظر وزنی ۱۱۵ میلیون تن به ارزش ۳۵.۵ میلیارد دلار بود که نشانگر رشد ۲۰.۷۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است.

میراشرفی با بیان اینکه ۴ برابر واردات، صادرات داشته ایم، افزود: ۲۸ میلیون تن واردات به ارزش ۳۶ میلیارد دلار واردات داشته‌ایم که ۶۰۰ میلیون دلار از صادرات پیشی گرفته است البته منهای صادرات برق.

به گفته رئیس کل گمرک ایران، از ۲۸ میلیون تن واردات، ۱۹ میلیون تن سهم کالاهای اساسی بوده است، همچنین سهم واردات کالاهای واسطه‌ای نیز بالا بوده‌است.

وی افزود: چین با ۸.۳ میلیارد دلار، عراق ۸ میلیارد دلار، ترکیه ۴.۱ میلیارد دلار، امارات با ۳.۷ میلیارد دلار و افغانستان با ۱.۹ میلیارد دلار مقاصد صادراتی ما بوده‌اند.

میراشرفی ادامه داد: پتروشیمی با ارزش ۱۵.۸ میلیارد دلار که ۴۴ درصد سهم ارزشی را دارد و سایر کالاها با ارزش ۱۹ میلیارد دلار سهم ۵۶ درصدی را دارند.

وی گفت: چین، امارات، ترکیه، هند و آلمان مقاصد کالاهای وارداتی ما بوده‌اند.

میراشرفی در ادامه گفت: تاکنون ۲۱۳ شرکت تولیدی و دانش‌بنیان به عنوان فعال اقتصادی مجاز شناخته شده اند که تسهیلات بسیار ویژه‌ای می‌گیرند از جمله اینکه در مسیر سبز گمرک قرار دارند.

آخرین وضعیت دستگاه‌های ایکس ری گمرک

وی افزود: ۱۴ دستگاه ایکس ری کامیونی در گمرکات را نوسازی کردیم و قرارداد پنج دستگاه ایکس ری داخلی را بستیم که سه دستگاه به بهره برداری رسید. با توجه به مضیقه مالی با بخش خصوصی صحبت کردیم و اولین کامیون پرسرعت ساخت بخش خصوصی، در گمرک شهید رجایی مستقر خواهد شد.

معاون وزیر اقتصاد افزود: ۴۷ دستگاه ایکس ری چمدانی و ۳۰ دستگاه ایکس ری مسافری در گمرکات مستقر کردیم که همدتا از بضاعت تولید داخل بود و در زمان اربعین کمترین تخلف را در بحث ورود و خروج کالاهای ممنوعه داشتیم.

وی همچنین اظهار داشت: تفاهم نامه‌ای با سازمان ملی استاندارد منعقد کردیم تا رسوب کالا کاهش یابد. همچنین فرایند ترخیص در بحث واردات از ۲۶ روز به ۴ روز و در بخش صادرات از ۷ روز به کمتر از یک روز کاهش یافت.

میراشرفی به کشفیات قاچاق اشاره کرد و گفت: در ۱۰ ماه سال جاری ۲,۷۰۰ میلیارد تومان ارزش کشفیات قاچاق بود که سال گذشته ۸۰۰ میلیارد تومان بود. همچنین در این مدت ۵۱۹ تن کشفیات مواد مخدر داشتیم که به عنوان نمونه هزار و ۲۹ کیلوگرم هروئین و ۴۰۰ کیلوگرم تریاک و ۲۸۶ کیلوگرم مواد مخدر مصنوعی بود.

وی افزود: آمار ۹ ماهه کشف قاچاق مواد مخدر نیز نشان می‌دهد که این در این مدت کل کشور ۷۲۲ تن کشف مواد مخدر داشت که گمرک ۴۸۰ تن کشفیات داشت که نشانگر سهم ۴۰ درصدی گمرک در کشفیات مواد مخدر در ۹ ماهه سال جاری است.

تأثیر تغییر نرخ دلار در اظهارنامه‌های وارداتی

معاون وزیر اقتصاد در پاسخ به سوالی درباره بر اینکه آیا گمرک موافق یا مخالف تغییر ارز مبنای محاسباتی کالاهای وارداتی است، اظهار داشت: نظر دولت در مورد مبنای ارزش کالاهای وارداتی در مورد کالاهای اساسی برای آن که با تورم بیش از این افزایش نیابد ارز ۴۲۰۰ تومانی است و برای سایر کالاها مبانی محاسباتی با ارز نیمایی باشد ولی دولت برای اینکه آثار تورم افزایش نرخ ارز دولتی به نیمایی کاهش یابد معتقد است سود بازرگانی به نحوی تنظیم شود که آثار تورمی به حداقل برسد.

وی گفت: پیشنهاد ما هم این است که ارز مبنای کالاهای وارداتی به غیر از کالاهای اساسی واقعی شود و نرخ تعرفه کاهش پیدا کند که این موضوع منجر به افزایش درآمدهای گمرکی و شفافیت نیز می‌شود.

رئیس کل گمرک در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر قاچاق سازمان یافته در گمرک، تصریح کرد: همکاری خوبی با پلیس امنیت داریم و اکنون در ۱۱ مبادی ورودی دریایی زمینی و هوایی در کنار ما مستقر هستند اگر قاچاق سازمان یافته وجود داشته باشد آنها همکار ما هستند به ضرس قاطع قاچاق سازمان یافته در گمرک را رد می‌کنیم.

وی افزود: کالاهایی که اکنون در بازار به عنوان قاچاق است در حال حاضر ورود آنها از گمرک ممنوع است اگر تا قبل از ممنوعیت گمرک خود را می‌خواست از این موضوع بری کند خیلی موفق نبود. در حال حاضر قسمت اعظمی از کالاهای ممنوعه داخل کشور امکان ورود آنها از گمرک وجود ندارد چطور می‌توان از مبادی اصلی این کار را کرد مثلاً ورود لوازم خانگی ممنوع است مگر کسی می‌تواند آن را از گمرک وارد کند.

وی ادامه داد: در حال حاضر مرجع تحویل گیرنده کالاهای قاچاق در مبادی دریایی، سازمان بنادر، مناطق آزاد و پایانه‌ها هستند آمار این موضوع را از آقایان بخواهید که اصلاً این کالاها را تحویل می‌گیرند یا نه.

وضعیت خودروهای دپو شده

رئیس کل گمرک ایران همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر دپوی خودروها در گمرک، تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۵ هزار خودرو در گمرکات داریم که منتظر ترخیص هستند ولی مدت زمان مجاز ترخیص برای هزار خودرو که عوارض هم پرداخت کرده اند نیازمند مصوبه هستیم. برای بیش از ۳ هزار خودرو در محاکم ظن قاچاق وجود دارد که البته با حکم برائت شاید در مرحله پرداخت عوارض قرار بگیرند. ۱۳۰ خودرو برای جانبازان بالای ۲۵۰۰ سی سی لست که رأی هیات عمومی دیوان عدالت اداری را دارند و ما به دنبال مجوز آن هستیم. همچنین حدود ۶۰۰ خودرو بعد از مصوبه وارد گمرک شده که به نظر گمرک هیچگاه احتمال ترخیص را نخواهند داشت. البته اگر وزارت اقتصاد به نتیجه برسد، امکان ترخیص بخش زیادی از خودروهای مانده در گمرکات وجود دارد.

وی درباره موضوع ذرت‌های آلوده، بیان داشت: در سال ۹۱ و ۹۵ قرنطینه و دامپزشکی ذرت‌ها را مجاز به واردات دانسته بود ولی استاندارد سختگیرانه تر عمل می‌کند و این سازمان بخشی را آلوده اعلام کرد. در عین حال، گمرک حتماً جمع سه مرجع را مدنظر قرار می‌دهد. اخیراً ۲۰ هزار تن به یکی از کشورهای آفریقایی بارگیری و مرجوع شد.

میراشرفی گفت: طبق بودجه سال ۹۸ باید در ۱۲ ماه ۱۶ هزار میلیارد تومان درآمد وصول کنیم که در ۱۰ ماهه گذشته از سال ۱۰ هزار میلیارد تومان وصولی گمرک بوده است؛ در بهمن ماه نزدیک به سه هزار میلیارد تومان ضمانت نامه داریم که پیش بینی می‌شود دو هزار میلیارد تومان درآمد جاری داشته باشیم و با هزار میلیارد تومانی که در اسفندماه کسب خواهیم کرد در مجموع پیش بینی بودجه ۹۸ صد درصد محقق می‌شود.

۷۰ میلیون دلار کالاهای گروه چهار در گمرکات داریم

معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه ۷۰ میلیون دلار کالاهای گروه چهار در گمرکات داریم که دپو شده است، اظهار داشت: این کالاها ثبت سفارش شده اند که ممکن است در آن زمان جز گروه دو بوده باشند و پس از رسیدن به گمرک، دچار تغییر ردیف شده باشند که به هرحال مطابق با مقررات اجازه ترخیص ندارند اما وارد کنندگان حقوق مکتسبه دارند چرا که در زمان ورود این امر قانونی بود.

وی افزود: باید منتظر باشیم تا در مراجع بالاتر در مورد این کالاها تصمیم گیری شود.

معاون وزیر اقتصاد در خصوص واردات تلفن همراه تصریح کرد: مسئولان تصمیمی مبنی بر ممنوعیت واردات موبایل ندارند و این کالا در حال حاضر بهترین چرخه و زنجیره ورود را دارد و به دلیل رجیستری، موبایل قاچاق وارد کشور نمی‌شود.

میراشرفی ادامه داد: اخیراً نیز تصمیم بر این شده که بخشی از ورود موبایل بدون انتقال ارز مجوز بگیرد تا بازار موبایل به صورت قانونی تأمین شود.

وی درباره دپوی تلفن همراه در گمرکات گفت: اگر کالا ثبت سفارش شود وارد کشور می‌شود. فقط بخشی از کالاهایی که از مجاری غیر رسمی وارد شوند، هرگز ترخیص نخواهند شد.

معاون وزیر اقتصاد درباره تجارت با امریکا اظهار داشت: طی سال جاری ۶۶ تن صادرات به آمریکا داشتیم که عمده این کالاها، خشکبار و فرش بوده اند. همچنین ۲۷ هزار تن به ارزش ۱۲۰ میلیون دلار واردات از این کشور داشتیم که عمدتاً کالاهای مربوط به نهادهای دامی و کالاهای اساسی بوده است.